Novosti

Poslodavci u Europskoj uniji pozivaju na djelovanje usmjereno na jačanje konkurentnosti i ostvarivanje rezultata na jedinstvenom tržištu

Skupina poslodavaca Europskog gospodarskog i socijalnog odbora tijekom glavnog godišnjeg događaja u rujnu pod nazivom Leading the Way: A Competitiveness Agenda for a Stronger Europe, pozvala je tvorce politika Europske unije da konkurentnost, koja je prioritet misije Skupine, stave u središte politika EU-a i provedu sveobuhvatni Program za jačanje konkurentnosti. Događaj su podržale organizacije BusinessEurope, SMEunited, Eurochambres, Eurocommerce, SGI-Europe i COPA-COGECA, a među govornicima na skupu, bili su poslovni čelnici i zastupnici u Europskom parlamentu.

Predsjednik Skupine poslodavaca Stefano Mallia, naglasio je kako stare sigurnosti više ne vrijede jer živimo u novom svijetu suočenom s klimatskim, demografskim, društvenim, tehnološkim, demokratskim, geopolitičkim i financijskim izazovima te stalnom transformacijom, zbog koje se Europska unija nalazi na raskrižju punom izazova. Dodao je da su poduzeća u Uniji opterećena administrativnim preprekama i složenim postupcima izdavanja dozvola i licenci, nerealnim zahtjevima u pogledu izvješćivanja, nedostatkom jasnoće u politikama i smjernicama, a sve to ometa njihovu sposobnost ulaganja i učinkovitog provođenja zelene i digitalne tranzicije. "Moramo kritički ispitati zašto i dalje zaostajemo u inovacijama jer će inovacije presuditi pri tome hoćemo li preživjeti globalnu oluju koja je pred nama", naglasio je Mallia te dodao kako izazove moramo iskoristiti za redefiniranje budućnosti Europe.

Poslodavci su u više navrata pozivali na fokusiranje u smjeru triju inicijativa:

  • imati konkurentan pristup resursima - energija, sirovine, obrazovana radna snaga, kapital i podaci moraju biti dostupni u trenutnim konkurentnim uvjetima kako bi poduzeća napredovala;
  • imati otvorena tržišta s jednakim pravilima - poduzeća svih veličina, sektora i lokacija trebaju pristup tržištima s jednakim uvjetima u EU-u i na globalnoj razini;
  • imati regulativu i oporezivanje koja pogoduju poslovanju - potreban je okvir politike kojim se podupiru poduzetništvo i inovacije, ulaganja i trgovina kako bi Europa ponovno postala lokacija broj jedan za ulaganja.

Uz to, poslodavci EU-a upozorili su kreatore politika da neće odustati od onoga što traže te im poručili da, iako uskoro kreću u posljednji krug ovog saziva, još uvijek mogu preokrenuti trenutno stanje. "Kao poslovni lideri, na nama je da igramo aktivnu ulogu u oblikovanju tog puta. Naša uloga je ključna u pružanju potrebnih uvjeta tvrtkama da funkcioniraju kao motori za rast i prosperitet", završio je Mallia.

Izvršni potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis uvjerio je sudionike da je izvršna vlast Unije čula poziv i krenula djelovati u tom smjeru.

Izvorni članak možete pročitati ovdje

Foto: Employers' Group - Related News | European Economic and Social Committee (europa.eu)

 

Kontakt

Udruženje obrtnika Slavonski Brod

Petra Krešimira IV, 12
035/447-010
info@uosb.hr
uo.slavonski.brod@hok.hr
udruzenjeobrtnika.sb@gmail.com
Pon-Pet 07:00 - 15:00h

Linkovi

HOK
Ministarstvo gospodarstva
Središnji obrtni registar
HAMAG bicro
Grad Slavonski Brod
Brodsko-posavska županija
Porezna uprava

UO Slavonski Brod

Petra Krešimira IV, 12, 35000 Sl. Brod
Tel.: 035/447-010
E-mail: info@uosb.hr
E-mail: uo.slavonski.brod@hok.hr
E-mail: udruzenjeobrtnika.sb@gmail.com
Radno vrijeme: Pon - Pet 07:00 - 15:00h

Pratite nas na Facebooku