Novosti

Podsjećamo obrtnike da budu oprezni pri sklapanju ugovora o uslugama na daljinu putem telefona, kao i u postupanju s ponudama za objavu njihovih podataka u različitim registrima.

Ponude za upis podataka o obrtu, njihovu promjenu i ispis obrta iz komercijalnih poslovnih adresara pristižu najčešće poštom u obliku pisama u kojem su navedeni članci općih uvjeta poslovanja i priložena uplatnica za plaćanje cijene u visini 60,00 EUR, 80,00 EUR, 100,00 EUR, a koja dodatno varira ovisno o roku u kojem se vrši uplata.

Obratite pažnju da se ne radi o obvezi, nego o komercijalnim ponudama pravnih osoba, a poslovni adresari/registri nisu obvezni registri i nemate nikakvu obvezu prihvatiti ponuđeno niti objavljivati svoje podatke. Također, nema propisa koji bi vas na to primorao jer se za upis, promjene i ispis iz Obrtnog registra ne plaća upravna pristojba.

U slučaju nepotpunog razumijevanja ponude, osobito na nekom stranom jeziku, budite dodatno oprezni i obratite se Savjetodavnoj službi Hrvatske obrtničke komore. Možete nas kontaktirati pozivom na broj telefona 072 000 026 ili elektroničkom poštom putem portala https://www.hok.hr/kontakt/posaljite-upit.

Budite oprezni i pri zaprimanju ponuda putem telefona, o čemu više možete pročitati OVDJE.

U Narodnim novinama objavljena je Odluka o proširenju primjene Kolektivnoga ugovora ugostiteljstva koja je na snazi od 1. svibnja2024. za sve poslodavce i radnike u Republici Hrvatskoj u djelatnostima ugostiteljstva (pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane -područje I, odjeljci 55 i 56 Nacionalne klasifikacije djelatnosti 2007. – NKD 2007.).

Odluku o proširenju primjene Kolektivnoga ugovora ugostiteljstva možete pronaći na poveznici: Odluka o proširenju primjene Kolektivnoga ugovora ugostiteljstva (nn.hr)

Kolektivni ugovor ugostiteljstva možete pronaći na poveznici: Kolektivni ugovor ugostiteljstva (nn.hr)

Od važnih odredbi koje se mijenjaju, minimalna bruto plaća po razredima u odnosu na stari kolektivni ugovor je uvećana:

 • I razred za 140 eura - te sada iznosi 840 eura,
 • II razred za 140 eura - te sada iznosi 850 eura,
 • III razred za 120 eura - te sada iznosi 880 eura,
 • IV razred za 80 eura - te sada iznosi 980 eura.

Foto: freepik.com

Kvarner EXPO sajam, koji se održava od 2004. godine, prvotno je koncipiran kao središnje mjesto gdje se susreću najkvalitetniji suveniri iz cijele Hrvatske. Od samih početaka, izazvao je veliki interes javnosti, osobito turista koji su posjećivali Opatiju tijekom uskrsnih praznika. Tradicionalno se sajam održavao u Opatiji, ali je s vremenom proširen i na Crikvenicu i Rijeku, okupljajući izlagače iz svih dijelova Hrvatske te posjetitelje iz cijelog svijeta. Postao je nezaobilazna točka za sve ljubitelje suvenira i turizma, pridonoseći neizmjernoj koristi lokalnoj zajednici i širem gospodarstvu.

Danas, Kvarner Expo je izrastao u specijalizirani sajam posvećen promicanju bogate kulturne baštine, tradicije i umijeća hrvatskih kreativaca. Stvarajući platformu za promociju malih hrvatskih proizvođača, potičemo svijest o važnosti očuvanja kulturnog identiteta i tradicije te unaprjeđujemo održivi razvoj gospodarstva Hrvatske. Želimo postati prepoznatljivo odredište na kojem se susreću mali proizvođači rukotvorina, autohtonih proizvoda i suvenira te ljubitelji hrvatskog dizajna i kvalitetne ručne izrade.

Kroz kontinuirani razvoj sadržaja, želimo pružiti inspirativno iskustvo koje će poticati razmjenu ideja, podržavati lokalnu zajednicu i promicati kreativnost, kvalitetu i tradiciju. Na ovogodišnjem sajmu, koji će se održati od 17. do 19. svibnja, svoje proizvode će predstaviti ukupno 85 izlagača, od kojih 76 dolazi iz Hrvatske, 8 iz susjedne Slovenije, te Učenička zadruga VIVO iz Osnovne škole Rikard Katalinić Jeretov iz Opatije. Sudjelovanje brojnih izlagača iz cijele Hrvatske, kao i susjedne Slovenije, jamči raznolikost i bogatstvo ponude proizvoda, koji odražavaju kulturnu raznolikost ovog područja. Uključivanjem Učeničke zadruge VIVO, želimo pružiti podršku lokalnoj zajednici i potaknuti djecu i mlade na stvaralaštvo i poduzetništvo.

Gotovo 1000 obrtnica i obrtnika iz svih krajeva Hrvatske prisustvovalo je ovogodišnjim 16. Obrtničkim sportskim igrama (OSI) u Malom Lošinju, od 9. do 12. svibnja 2023. godine, gdje su pokazali svoje sportsko umijeće.

Sudionici su se natjecali se u osam sportskih disciplina. Srčano se navijalo i bodrilo kuglašice i kuglaše, tenisačice i tenisače, stolnotenisačice i stolnotenisače, nogometaše, odbojkašice i odbojkaše. Snage su se odmjerile i u boćanju te potezanju užeta, a preciznost u pikadu. Kao pokazni sport igrala se ulična košarka, na veliko zadovoljstvo brojnih gledatelja.

Ukupno je 12 komora osvajalo medalje na 16. Obrtničkim sportskim igrama.

Kad su se svi uspjesi zbrojili, poredak je sljedeći:

 1. Obrtnička komora Zagreb - 30  bodova
 2. Obrtnička komora Primorsko-goranske županije - 24 boda
 3. Obrtnička komora Istarske županije - 14 bodova
 4. Obrtnička komora Požeško-slavonske županije - 11 bodova
 5. Obrtnička komora Karlovačke županije - 8 bodova
 6. Obrtnička komora Sisačko-moslavačke županije - 6 bodova
 7. Obrtnička komora Zadarske županije, Obrtnička komora Varaždinske županije i Obrtnička komora Krapinsko zagorske županije 5 bodova (zlatna medalja)
 8. Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije 5 bodova (srebrna i brončana medalja)
 9. Obrtnička komora Brodsko-posavske županije i Obrtnička komora Vukovarsko-srijemske županije 3 boda

Trofej Fair Play 16. Obrtničkih sportskih igara dodijeljen je članicama i članovima Obrtničke komore Međimurske županije. Iako nisu imali ekipne predstavnike, slagali su ekipe kao pojedinci i sudjelovali u natjecanjima te pokazali volju, želju i srčanost.

Svečano zatvaranje 16. Obrtničkih sportskih igara i dodjela zasluženih nagrada održano je u centru Grada Malog Lošinja, a ovogodišnje okupljanje stotina obrtnika zabilježeno je zajedničkom fotografijom iz zraka.

"Drage kolegice i kolege obrtnici, čestitam vam na svemu što ste pokazali na sportskim terenima u ova dva dana – nije manjkalo srčanosti, natjecateljskog duha i dobre i poštene sportske borbe. Čestitam nam svima i zato što smo se odazvali u ovako velikom broju, nikad većem – obrtništvo je uvijek bilo simbol zajedništva, to se pokazalo i na ovim našim 16. Obrtničkim igrama. Sve smo jači i brojniji, a zajedno možemo sve! Ponosan sam što predstavljam naše obrtništvo i velika mi je čast i zadovoljstvo biti vašim predsjednikom – i ova dva dana na sportskim terenima i svakoga dana na drugim terenima na kojima vodimo druge bitke. Živjelo nam hrvatsko obrtništvo!", poručio je okupljenim obrtnicama i obrtnicima na svečanosti zatvaranja 16. Igara predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil.

Domaćini 16. OSI bili su Udruženje obrtnika Cres-Lošinj i Obrtnička komora Primorsko-goranske županije. Suorganizator je turistička agencija Dubrovnik Sun d.o.o. iz Dubrovnika, a sponzor Hrvatski Telekom d.d.

 

 

 

Ministarstvo zdravstva donijelo je nove odluke koje se odnose na higijenski minimum i sanitarne knjižice:

 1. Odluka o visini troškova stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenom odgoju
 2. Odluka o visini troškova zdravstvenih pregleda osoba koje podliježu zdravstvenom nadzoru.

Temeljem novih odluka koje stupaju na snagu 1. srpnja ove godine, iznosi koji se odnose na spomenute obveze (higijenski minimum, sanitarna knjižica), smanjeni su za 50%.

Materijali potrebni za polaganje dostupni su i na engleskom jeziku na web stranici Higijenski minimum | Hrvatski zavod za javno zdravstvo (hzjz.hr)

Foto: freepik.com

 

 Preuzimanja

 

Veličina

Odluka o visini troškova stjecanja potrebnog znanja o zdravstvenom odgoju_2024.pdf

649.29 KB

Odluka-o-visini-troskova-zdravstvenih-pregleda-osoba-koje-podlijezu-zdravstvenom-nadzoru (1).pdf

802.04 KB

Kontakt

Udruženje obrtnika Slavonski Brod

Petra Krešimira IV, 12
035/447-010
info@uosb.hr
uo.slavonski.brod@hok.hr
udruzenjeobrtnika.sb@gmail.com
Pon-Pet 07:00 - 15:00h

Linkovi

HOK
Ministarstvo gospodarstva
Središnji obrtni registar
HAMAG bicro
Grad Slavonski Brod
Brodsko-posavska županija
Porezna uprava

UO Slavonski Brod

Petra Krešimira IV, 12, 35000 Sl. Brod
Tel.: 035/447-010
E-mail: info@uosb.hr
E-mail: uo.slavonski.brod@hok.hr
E-mail: udruzenjeobrtnika.sb@gmail.com
Radno vrijeme: Pon - Pet 07:00 - 15:00h

Pratite nas na Facebooku